Nog  140 dagen vóór 11 november 2024,  de  106de herdenking
van de 
Wapenstilstand van 'De Groote Oorlog' 1914-1918.
Terug naar "Slachtoffers W.O. II - Burgerlijke slachtoffers Schellebelle"

Crombeen Margaretha43 jaar

° Schellebelle, 9 augustus 1901
Korsetsnijder, magazijnier en voerder met kar en paard bij firma De Waele

Gehuwd met Kamiel Venneman maar nam na ongeveer 1 jaar terug haar intrek bij haar ouders.

Roepnaam 'ons Maa' of 'tante Maa'

Dochter van Eugenius Crombeen, werkman
en Maria Van de Wiele, bloemwerkster

Woonde in de Wettersestraat nr. 17

Lid van het Belgisch Partizanenleger vanaf 01/07/1943: fungeerde als verbindingspersoon tussen verschillende verzetspersonen en nam deel aan een koerierdienst voor het transport van plannen, valse paspoorten, onderduikadressen, wapens en springstoffen in de regio Wetteren-Gent. Gerekruteerd door Hervé Capiau, plaatselijk verzetsleider. Voerde opdrachten uit voor Albert Temmerman.

Julia Crombeen, de zus van Margriet, was gehuwd met Donat Maurits François wiens zus Loretta gehuwd was met verzetsstrijder Albert Temmerman.

Op 31/08/1944 aangehouden door de Gestapo in café De Ton te Gentbrugge en na enkele dagen gevangenis te Gent op 03/09/1944 gedeporteerd naar Duitsland.

† april 1945 in het vrouwenkamp van Ravensbrück, deelgemeente van Fürstenburg (100 km ten noorden van Berlijn) tegen de Poolse grens. Ingedeeld bij een ploeg die de boomwortels van een gerooid bos moest uitgraven voor de aanleg van een landingsbaan. Kreeg buikloop en werd waarschijnlijk vergast en gecremeerd omdat ze niet meer kon werken en omwille van het besmettingsgevaar.

Het kamp werd op 30 april 1945 bevrijd door het Rode Leger.

Margriet Crombeenstraat
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 19 april 2019 kennis genomen van het gezamenlijke voorstel van de drie NSB-afdelingen van onze gemeente om aan een nieuwe straat, laan, plein of wijk in elk van de deelgemeenten een naam te geven van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verdienstelijke inwoner of tragisch slachtoffer.

In de collegezitting van 9 oktober 2020 werd beslist om de nieuwe straat die de verbinding maakt tussen de Pijpoelstraat en het sportpark De Cirkel te noemen naar Margriet Crombeen.
In de gemeenteraad van 15 september 2021 werd de Margriet Crombeenstraat unaniem goedgekeurd.
Naast het sportpark bevindt zich een te verkavelen perceel grond van de sociale bouwmaatschappij. De straat in de woonwijk zal eveneens naar Margriet Crombeen genoemd worden.

Klik hier voor meer foto's en klik hier voor haar stamboom.↓ Woning in de Wettersetraat die in 1992 werd afgebroken. De kamer van Margaretha bevond zich boven de poort.
↓ Gedenkplaat aan de gevangenis Nieuwe Wandeling te Gent voor de gedeporteerde slachtoffers van Wereld Oorlog II. Margaretha Crombeen werd voor haar deportatie nog enkele dagen in deze gevangenis vastgehouden.

Op zaterdag 27 augustus 2022 werden alle politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis van Gent werden opgesloten, waaronder ook Margaretha Crombeen, gehuldigd. Het artikel over deze huldiging vind u hier.

↓ Op 18 november 2021 werd een struikelsteen of gedenkkassei (Stolperstein) gemetseld in het voetpad op het adres Wettersestraat 25 te Schellebelle. Hier stond tot in 1992 het ouderlijk huis van Margriet waar zij inwoonde. Op de inhuldiging waren familie en buurtbewoners aanwezig. Op een bordje wordt haar levensloop verteld, een QR-code verwijst naar haar pagina op deze website.↓ 78ste verjaardag bevrijding Ravensbrück
Overzicht slachtoffers Wereldoorlog II - Burgerlijke slachtoffers Schellebelle
Crombeen Margaretha    |    Keppens Camiel    |    Temmerman Albert    |    Van Acker Frans Palmyr    |    Van Bockstael Gonzales
Van den Abeele Oreel    |    Van Herreweghe Cornelis Leon

Ivan Van de Wiele © 2015