Nog  252 dagen vóór 11 november 2024,  de  106de herdenking
van de 
Wapenstilstand van 'De Groote Oorlog' 1914-1918.
Terug naar "Slachtoffers W.O. II - Burgerlijke slachtoffers Schellebelle"

Temmerman Albert


29 jaar

° Schellebelle, 7 juli 1915
Sigarenmaker, gehuwd met Loretta François
Vader van Johny

Zoon van Edmond Temmerman, landbouwer
en Maria Bontinck

Woonde in de Nestor Martinstraat te Zellik

Adjunct Korpscommandant Oost-Vlaanderen van het Belgisch Partizanenleger vanaf februari 1942 : verspreidde klandestiene nieuwsberichten en pamfletten, stond in voor het transport van wapens en springstoffen, deed diverse sabotage-acties, werfde fondsen.
Schuilnaam 'Bob'

De broer van Loretta François, Donat Maurits, was gehuwd met Julia, de zus van verzetsstrijdster Margriet Crombeen.

† 24/08/1944 Gent. Laatste slachtoffer van de Gestapo te Gent. Verklikt door een 'kameraad' en in de De Nayerdreef te Ledeberg klemgereden door 4 Vlaamse Sipo en verwond aan het hoofd tijdens een vuurgevecht. Afgemaakt achter de Villa Hubain in het Miljoenenkwartier, verblijf van de leiding van de Gentse Gestapo. De volgende ochtend begraven op het Executieoord te Oostakker. Herbegraven te Schellebelle op 27/10/1944 onder enorme publieke belangstelling, graf D 64.
↓ Aan de gevel van het café uitgebaat door Charles François in het midden, vader van Albert (2de van rechts).

↓ Op 18 november 2021 werd een struikelsteen of gedenkkassei (Stolperstein) gemetseld in het voetpad op het adres Stationsstraat 30 te Schellebelle. Op deze locatie woonde Albert Temmerman met zijn gezin en tot aan het einde van WOII zijn weduwe Loretta François. Op de inhuldiging waren onder meer zijn zoon Johny (rechts van burgemeester Taylor) en buurtbewoners aanwezig. Op een bordje wordt zijn levensloop verteld, een QR-code verwijst naar zijn pagina op deze website.

↓ Huwelijk Loretta François en Albert Temmerman
Overzicht slachtoffers Wereldoorlog II - Burgerlijke slachtoffers Schellebelle
Crombeen Margaretha    |    Keppens Camiel    |    Temmerman Albert    |    Van Acker Frans Palmyr    |    Van Bockstael Gonzales
Van den Abeele Oreel    |    Van Herreweghe Cornelis Leon

Ivan Van de Wiele © 2015